Een huis zonder zorgen

At your service!
12 juni 2009

Ruim tien jaar geleden kochten Joost Schwartz en zijn toenmalige partner een tweede huis aan de Cote d’Azur. Tegenwoordig is Joost, met zijn bedrijf Bastion d’Azur, een rots in de branding voor andere (tweede) woningbezitters.

S oms gaan de dingen anders dan verwacht. Joost Schwartz, eigenaar van full servicebureau Bastion d’Azur kan erover meepraten. Toen hij er enkele jaren geleden alleen voor kwam te staan, wist hij één ding zeker: niet terug naar Nederland. Vakantie vieren in Frankrijk is echter niet hetzelfde als er een bestaan opbouwen. Gelukkig was er een basis: op kleine schaal verhuurde en beheerde hij huizen van vrienden en buren. Die basis wist hij uit te bouwen tot een goed lopend full servicebedrijf, waaraan zijn huidige partner en drie medewerkers een volledige dag, avond- en nachttaak hebben. Want Bastion d’Azur ondersteunt huiseigenaren op bijna elk denkbaar vlak. Joost, die in een ander leven werkzaam was in de psychiatrie en later een eigen bouwbedrijf had, weet dat de kennis en ervaring die hij toen heeft opgedaan hem nog dagelijks goed van pas komen. “Mensenkennis is in dit vak goud waard. Bouwkundige vakkennis niet minder.”

Een vast team.

Het vaste team bestaat uit drie Nederlanders en een Fransman. “Veel klanten zijn Nederlands, dus dat is wel zo handig. Maar ons team spreekt ook goed Frans, Duits en Engels, dat is makkelijk als het om anderstalige klanten, aannemers of werkkrachten gaat.” Zo kan Bastion d’Azur eigenlijk alles regelen. Van boodschappen doen en de koelkast vullen, het onderhoud van huis en tuin, tot en met een complete verbouwing, inclusief het regelen van de papieren rompslomp. Joost: “De Franse bureaucratie is soms gekmakend. Voor ons Nederlanders is het vaak moeilijk te begrijpen dat je voor de simpelste zaken vaak dagen aan het bellen bent, of tevergeefs op iemand wacht. Echt, alle gruwelverhalen zijn wáár. Louche aannemers die gouden bergen beloven, de hoofdprijs vragen, en er vervolgens een zooitje van maken. Mensen weten vaak ook niet bij wie ze moeten zijn, of spreken onvoldoende Frans. Dat maakt ze tot een gemakkelijk slachtoffer.”

“Klanten weten dat je eigenlijk dag en nacht voor ze klaar staat. En je maakt echt àlles mee: van een te vroege bevalling tot een inbraak. Als ik de tijd had, zou ik er een boek over schrijven! Je zult maar zo onder de zon mogen werken, met op zijn tijd de heerlijkste maaltijden en een glaasje wijn!”.


Klanten voor het leven

“Gelukkig hebben wij inmiddels een bestand opgebouwd van bedrijven die wél correct zijn qua prijs en hun afspraken meestal netjes nakomen. Wij treden op als intermediair, maar regelen ook vervoer van en naar het vliegveld, een kok op locatie, een boot met of zonder kapitein, een schoonmaakploeg, beveiliging (ook tijdens afwezigheid) en wat er maar gewenst is. Heel leuk zijn klanten voor wie je een huis vindt en die meteen hun hele wensenpakket bij je onderbrengen! Dat worden klanten voor het leven. Dankzij onze samenwerking met een betrouwbare groep regionale makelaars lukt het bijna altijd om het juiste huis te vinden. Onze kracht is dat het daar niet bij ophoudt, maar juist begint!”

Werken onder de zon

“Die enorme betrokkenheid betekent wel, dat er voor een privéleven weinig tijd overblijft. Joost: “Klanten weten dat je eigenlijk dag en nacht voor ze klaar staat. En je maakt echt àlles mee: van een te vroege bevalling tot een inbraak. Als ik de tijd had, zou ik er een boek over schrijven! Je zult maar zo onder de zon mogen werken, met op zijn tijd de heerlijkste maaltijden en een glaasje wijn!”, vertelt hij genietend. Joost Schwartz en zijn huidige partner GertJan Neuteboom kochten twee jaar geleden een oude verwaarloosde villa in Les Issambres, die ze compleet renoveerden. Er werd een extra vleugel aangebouwd en het pand werd opgedeeld in een (eigen) woongedeelte en vier luxe tweepersoonsappartementen. De appartementen zijn geheel Provençaals ingericht en van alle comfort voorzien. Ze hebben elk een eigen terras met uitzicht over de baai van Fréjus en Saint-Raphaël met op de achtergrond het Esterel gebergte. Daarnaast is er een ruim eigen terrein van 1800 vierkante meter met een groot zwembad, een heerlijk dakterras, diverse tuinterrassen, een buitenkeuken met BBQ en een eigen parkeerplaats. Alles op slechts 1 kilometer van het strand, 3 kilometer van het dorp Saint-Aygulf en 5 kilometer van het centrum van Les Issambres, met verschillende winkels, restaurants en markten. De veerboot steekt in 30 minuten over naar SaintTropez. Inmiddels zijn er twee Bastions d’Azur ontstaan: bij de één wordt beheerd en service verleend, en bij de ander verhuurd en verkocht.”